wandelen met je hond: Nationaal Park Drunense Duinen

Vandaag op Maandag 14 augustus hebben mijn moeder en ik besloten om samen met de honden naar het Drunense Duinen te gaan. Het is officieel een Nationaal Park in Nederland. Er zijn niet heel veel losloop routes, gelukkig zijn er wel vier. Wij hebben de losloop route genomen ter noordwest van Drunense Duinen, het voordeel hier van is een water poel. Daarom is het ook één van de populairste route van Drunense Duinen. Route start en eindigt bij het restaurant de Roestelberg. Tussendoor kan je een drankje doen of natuurlijk ook er na, als je echt honger heb ken je er ook eten.

De waterplas is ongeveer in het midden van de route, vandaag zou het warm weer worden dus we zijn eerst over de duinen gelopen waar je ook nog mooi uitzicht hebt. Vanuit verschillende hoeken kijk je ogen uit. En als je geluk heb net als ik op ze dag als vandaag zie je de mooie heide in bloei staan. Wat al best vroeg is dit jaar.

We gingen richting het water, één van onze honden die krijg het al heel snel warm. Toen ze wist waar we heen gingen was ze er vandoor op naar het water.  Waterplas is best groot je kan er denk wel een half uurtje om heen lopen met stops. Omdat onze honden gek zijn op water, doen wij altijd een paar stops om de honden lekker te laten genieten van het water en natuurlijk zwemmen.

Geschiedenis van het landschap

Het stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. Het bestaat uit een hoger wat ruig en zanderig middengebied met een iets vruchtbaardere maar toch nog schrale rand eromheen. Tot aan de late middeleeuwen kon het gebied bescheiden boerengemeenschappen voeden, maar in die tijd van betrekkelijke welvaart nam de bevolkingsdruk zo toe dat de kringloop in het gebied door overbegrazing en te vaak plaggen van de heide fataal werd verstoord en een steeds groter wordende woestenij ontstond. De erosie ten gevolge agrarische activiteiten werd -gedurende de 80-jarige oorlog- versterkt door Staatse oorlogshandelingen. Onder bevel van Willem van Oranje werd door de gehele Meijerij van Den Bosch, die destijds gelieerd was aan de Spaanse troon, de tactiek van de verschroeide aarde toegepast. Grote hongersnoden in de regio waren het gevolg. De zandbodem kwam op steeds grotere plekken bloot te liggen, waardoor het losse zand door de wind kon verstuiven. Dit proces versterkte zichzelf en was bijna niet meer te stoppen. Het zand bedolf hele nederzettingen; de middeleeuwse dorpjes Efteling en Westloon liggen er nog altijd onder begraven. Vanaf de 14e eeuw werden er eiken geplant in een poging het stuifzand te keren en in de 18e en 19e eeuw probeerde men het met dennen en helmgras. Tegenwoordig is het gebied stabiel en worden er zelfs bomen gekapt om dit voor Noord-Europa uitzonderlijk grote stuifzand-landschap in stand te houden. Het landschap is nu behoorlijk afwisselend, men vindt er naald- en loofbossen, zandvlaktes en tot vierentwintig meter hoge duinen. Aan de randen liggen weilanden en waterpartijen. In het deelgebied De Brand, ontstaan door het dichtstuiven van het riviertje de Zandleij, was zelfs een veenmoeras en het is nog steeds een nat gebied. Bron : Wikipedia

Meestal blijven we echt een half uur bij het water, nu was dat niet het geval. De honden waren lekker aan het spelen, toen kwam er een groep kinderen langs die bleven helaas. Dus zijn we maar weg gegaan, niet dat ik iets tegen kinderen heb maar ik wil me honden niet constant in de gaten houden als er kinderen in de buurt zijn. We liepen terug richting de auto lekker door het bos in de schaduw. Het was nog lekker een half uurtje lopend kunnen genieten van het park. Meestal hebben we helemaal geen problemen met andere honden maar dit maal wel. Sky kwam in aanraking met een andere hond ging goed tot Sky liet weten dat ze het niet leuk vond, (op een sociale manier) maar die andere hond was er niet meer eens dus die had Sky op een gegeven moment te pakken in de hals. Sky janken maar gelukkig heeft ze niks. Ik denk dat wij meer zijn geschrokken dan Sky zelf, maar gelukkig is alles goed gekomen.

losloop gebieden in Nationaal park Drunense Duinen.

 • Loonse en Drunense Duinen – Zuidwest
 • Loonse en Drunense Duinen – Noordoost (4km)
 • Loonse en Drunense Duinen – Zuidoost  (4km)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Elke augustus 15, 2017 at 12:35 pm

  Ooh, lijkt me echt een zalige plaats waar je hond zich heerlijk kan uitleven!

  • Reply mytraveljourney augustus 15, 2017 at 1:41 pm

   Ja dat is het ook. Als ik er geen uur vandaan zou zitten zal ik er wel elke dag zijn.

 • Reply Fleur augustus 17, 2017 at 6:56 am

  Wat een mooie plekjes zijn er in eigen land, bos, water en duinen. Ideaal voor een fijne wandeling

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 6:29 pm

   Dat is ook 1 van de reden dat ik hier vaak kom.

 • Reply Mirteblogt augustus 17, 2017 at 7:14 am

  Wat een mooie plek om te gaan wandelen! Mijn favoriete foto is nr 5; echt heel lief!

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 6:26 pm

   Idd. Wat leuk dat je dat zegt het is ook echt een leuke meid. Ze heeft echt leuke spontane momenten.

 • Reply Chantal augustus 17, 2017 at 7:29 am

  Ik vind het altijd heerlijk om te gaan wandelen in dit soort parken. Zelf kom ik vaker oo de hoge Veluwe. Soesterduinen staat ook nog op m’n lijstje.

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 4:37 pm

   Ben nog nooit in Soesterduinen geweest staat wel op mijn to do list. En de Veluwe ben ik een keer op doorreis geweest, moet ik nodig een keer naartoe.

 • Reply priscilla augustus 17, 2017 at 8:09 am

  Wat een prachtige omgeving zeg! Hier zou ik zelf ook wel willen wandelen 🙂

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 6:28 pm

   Echt doen ook je zal er geen spijt van krijgen.

 • Reply MamaPlaneet augustus 17, 2017 at 8:40 am

  Dit is praktisch bij mij om de hoek. En ja je ziet vaak mensen de hond uitlaten daar. Of juist met de kinderen.

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 4:18 pm

   o serieus nu ben ik jaloers, helaas moet ik een uur voor rijden.

 • Reply Mariëlle | Me-licious augustus 17, 2017 at 1:06 pm

  Wat een prachtige actie foto’s van je hond zeg! Jammer genoeg heb ik er geen één. Maar ik kan me wel voorstellen dat je hier graag zou willen wandelen met of zonder hond, want wat is het gebied prachtig zeg en lekker divers van bos tot duinen geweldig!

  • Reply mytraveljourney augustus 20, 2017 at 7:29 am

   dank je wel. Ik hoef niet veel te doen om zulke foto’s te krijgen.

 • Reply Jamey augustus 17, 2017 at 1:30 pm

  Wat is het daar mooi zeg! Daar wil ik ook wel eens jeen met Milo!

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 4:16 pm

   zeker doen je gaat er geen spijt van krijgen.

 • Reply Ellen augustus 19, 2017 at 7:35 pm

  Ik hou van wandelen en zeker met mijn hondjes. Wat een mooie locatie zeg!

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 4:35 pm

   Echt erna toe gaan je zal er geen spijt van krijgen.

 • Reply Manon augustus 20, 2017 at 8:17 am

  De Drunense duinen zien er wel heel eg mooi uit, je kan er lekker wandelen zie ik wel. Mooie foto’s heb je gemaakt

  • Reply mytraveljourney augustus 22, 2017 at 4:19 pm

   Dank je wel, je kan er zeker lekker wandelen ook nog uren.

 • Reply Serafina augustus 31, 2017 at 6:13 pm

  Hihi die foto’s.. Die honden beleven echt de dag van hun leven

 • Leave a Reply