Animalday friday #5: Hawaïaanse monniksrob

Er zijn zoveel dieren op de wereld, en allemaal hebben ze wel iets wat ze speciaal maakt.  Voor mijn maakt het niet zoveel uit wat voor dier het is, of het nou koe of giraf is. Daarom wil ik tijdens me reizen zoveel dieren tegenkomen die je normaal in Nederland niet tegenkom. Elke vrijdag zet ik één dier in het zonnetje, Vandaag is de Hawaïaanse monniksrob aan de beurt. 

Ik wil heel graag Hawaïaanse monniksrob in het zonnetje zetten. Ben er achter gekomen dat deze met uitsterven wordt bedreigd. Hij staat op de achtste plaats op de top tien lijst van dieren met uitsterven bedreigd. Als je hem nog willen spotten moet je het beste naar het eiland van Hawaï gaan. Bevolking van Hawaï noemen het ook wel Ilio-holo-i-ka-uaua, of “hond die loopt in ruw water”.

google foto

Uiterlijke kenmerken

De Hawaïaanse monniksrob heeft een vacht die een grijze bruine kleur heeft. De jongen worden pups genoemd en zijn zilverachtig grijs van kleur met een witte buik, borst en keel. Pups zijn gekleed in een zwarte vacht. Veel exemplaren dragen de littekens van aanvallen van haaien of verwondingen van vistuig. Vrouwtjes zijn vaak getekend door paringspogingen; de mannetjes kunnen bijzonder agressief zijn voorafgaand aan de paring. De vrouwtjes worden groter dan de mannetjes. Volwassen mannetjes wegen 140 tot 180 kilogram en bereiken een lichaamslengte tot 2,1 meter. Volwassen vrouwen worden ongeveer 180 tot 270 kg zwaar en kunnen tot 2,4 m lang worden. Pups wegen gemiddeld 14 tot 18 kg en meten bij de geboorte 1,0 m in de lengte. De levensverwachting van de Hawaïaanse monniksrob in het wild bedraagt 25 tot 30 jaar.

google foto

Door verschillende menselijke activiteiten zijn toegenomen rond Hawaï, is de populatie van de  Hawaïaanse monniksrob afgenomen ook op de meest geïsoleerde Hawaïaanse eilanden.  Zo is de soort bijna uitgeroeid op de meeste belangrijkste eilanden van Hawaï. Maar gelukkig komen ze nog wel voor op een paar eilanden rondom Hawaï, Onder ander Laysan, Midway, Shoals en Lisianski eilanden.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sanne augustus 24, 2017 at 8:06 pm

    Prachtig dier Zo zonde dat hij met uitsterven bedreigd word, hopelijk komt het niet zover.

    • Reply mytraveljourney augustus 25, 2017 at 7:22 am

      Nee idd. Maar dat heb ik met allen dieren tot uit sterven worden bedreigd.

    Leave a Reply