Oostenrijk : Schloss Schönbrunn

In 2016 ging ik een vriendinnetje bezoeken in Oostenrijk. Na de paar dagen te zijn geweest, ben ik de laatste paar uur voordat ik naar huis vloog. Omdat ik maar een paar uur had, ben ik naar de beroemde Schloss Schönbrunn geweest.

Vanuit bij busstop was het ruim een half uur wandelen. Moest wel even zoeken waar ik heen ging maar gelukkig voor de app maps me ben ik goed op bestemming gekomen.  Ik heb het gebouw vaak in de films van Sissi gezien, maar in het echt is het toch veel mooier.

Schloss Schönbrunn: 

Paleis Schönbrunn) in Wenen is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. Het is sinds de jaren 60 een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de hoofdstad. Het paleis ligt in het westen van de stad in de wijk Hietzing. Tot 1642 stond hier de Katterburg, een landgoed van de Weense burgemeester. De naam Schönbrunn zou teruggaan naar keizer Matthias, die hier tijdens de jacht een mooie bron gezien zou hebben. Tegenwoordig telt het paleis 1441 kamers in alle soorten en grootten. In 1996 werden paleis en tuinen door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Bron : wikipedia.

Helaas was het best druk toen ik daar aan kwam, maar dat moet de pret niet bederven. Je mag er gratis rond lopen in de tuin/en rond om het gebouw. Maar als je het paleis binnen wilt zien dan moet er voor betalen, helaas had ik daar niet genoeg tijd voor.

tuin

Bij Schloss Schönbrunn bevindt zich de Gloriette, een bouwwerk dat de slottuin afsluit. Ook veel gebouwen in het slotpark zijn van de hand van Hetzendorf, zoals de bijzonder Romeinse ruïne, de eerste kunstmatige ruïne van dit type. De sculpturen in het park zijn grotendeels van Wilhelm Beyer en enkele van Franz Anton Zauner en Johann Baptist Hagenauer. Van grote betekenis voor de aanleg van de tuinen van Schönbrunn is de Leidse hovenier Adriaan Steckhoven geweest. Deze werd in 1753 – waarschijnlijk op aanraden van de eveneens uit Leiden afkomstige dr. Gerard van Zwieten (leerling van de beroemde Boerhaave), die de lijfarts was van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, benoemd tot directeur van de tuinen van Schönbrunn. Bron: wikipedia.

Als je achter het gebouw bent, en je ziet in verte een gebouw staan op hun heuvel. Daar moet je zeker naar toe gaan dan heb je een mooi uitzicht over Wenen met het gebouw Schloss Schönbrunn der op.

openingstijden

1 April tot 30 Juni    8.00 – 5.30 

1 Juli tot 31 Augustus  8.00 – 6.30 

1 September tot 5 November    8.00 – 5.30

1 November tot 30 Maart   8.00 – 5.00

Wat hebben jullie allemaal gezien tijdens je verblijf on Wenen?

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply