Mijn dromen: vrijwilligers werk doen in Afrika

Dromen die heeft iedereen, Ik heb er zat. Graag wil ik me er toe brengen om me dromen na te jagen. Elke één keer in de maand wil ik één van mijn dromen laten zien, en jullie inspireren om jullie dromen ook na te jagen.

Vandaag laat ik zien, dat ik Ooit ooit als vrijwilliger wil gaan werken bij een wildlife reservaat in Afrika. Het liefst in het land Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika. Het beste zou uitkomen, dat ik eerst een rondreis ga maken. En dan een paar weken ga helpen. Maar omdat ik best veel huisdieren heb, kan ik die reis niet meer zo gauw maken.

pixbay

 

verschillende soorten website waar je vrijwilligers werk kan doen.

5 tips bij Vrijwilligers werk met dieren

  1. Ga altijd na of de organisatie die je bezoekt of waar je gaat werken bewezen goed werk verricht. Deze organisaties bieden bijvoorbeeld nooit close contact met leeuwen of tijgers aan. Er zijn organisaties die dieren fokken speciaal voor de jacht: Canned Hunting. Welpjes worden bewust bij hun moeder weggehaald om als knuffelwelp te worden ingezet. Toeristen en vrijwilligers knuffelen wat af op de veel te kleine ‘knuffelfarms’ (uiteraard tegen betaling), gaan met ze wandelen, geven de kleintjes de fles… Totdat de tamme leeuwen groot zijn, ondertussen gewend geraakt aan mensen en dus gemakkelijk dood te schieten door jagers. Ja, er zijn wel degelijk parken die zich bezighouden met dit soort wanpraktijken. Dieren die regelmatig met mensen in contact zijn geweest, kunnen nooit terugkeren naar het wild. Uiteindelijk zullen deze gefokte leeuwen eindigen in de Canned Hunting industrie. Belangrijk is dus om geen plekken te bezoeken waar je met leeuwen kan knuffelen of wandelen. Het zijn vaak mooie verhalen maar het close contact met deze dieren draagt nooit bij aan de bescherming van de leeuw in het wild.
  2. Goede projecten herken je ook door voldoende ruimte (een wild park) voor de dieren en let er dus op dat het geen reservaat is of een situatie waarin dieren in gevangenschap leven. Hierdoor is ‘close contact’ met wilde dieren onmogelijk en betekent dat er respect is voor dier en natuur. Een voorbeeld is het project Community, eco & wildlife in Oeganda. Vrijwilligers of stagiaires richten zich op het onderwijzen van de lokale bevolking over natuurbeheer en de flora en fauna in hun leefomgeving. Het doel is om de bevolking te leren hoe zij hun leefgebied in kaart kunnen brengen, kunnen beschermen en inkomen kunnen genereren door middel van het aanbieden van activiteiten voor toeristen, zoals kookworkshops, manden vlechten of traditioneel bananenbier brouwen. Geen geknuffel met leeuwen, een ritje op een struisvogel of rijden op een olifant… maar een steentje bijdragen aan de prachtige natuur en een goed leven voor dier en mens.
  3. Wanneer je op de website van een project veel foto’s ziet waarop mensen knuffelen met (jonge) dieren, kan dit een kenmerk zijn van een ‘knuffelfarm’. Voor dieren is het vaak erg stressvol en onnatuurlijk om steeds op de foto te moeten. De projecten zorgen er ook altijd voor dat er weer nieuwe (jonge) dieren aanwezig zijn om mee te knuffelen.
  4. Kom in contact met anderen die al vrijwilligerswerk hebben gedaan op het project en zoek informatie op internet. Er bestaan lijstenvan plaatsen die goede en minder goede bedoelingen hebben.
  5. Check of het project internationaal erkend is. Door voorzichtig te zijn met boeken, kan je dierenleed voorkomen. Kijk ook eens op de site van Stichting SPOTS en/of bekijk de ANVR richtlijnen wanneer je reis of excursie wilt boeken waar dieren bij betrokken zijn. Bron

Wat zijn jullie dromen?

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply