Animaldayfriday #2 : Black Mamba

Er zijn zoveel dieren op de wereld, en allemaal hebben ze wel iets wat ze speciaal maakt.  Voor mijn maakt het niet zoveel uit wat voor dier het is, of het nou koe of giraf is. Daarom wil ik tijdens me reizen zoveel dieren tegenkomen die je normaal in Nederland niet tegenkom. Elke vrijdag zet ik één dier in het zonnetje, Vandaag is de Black Mamba aan de beurt. 

Zelf heb ik nog nooit een Black Mamba gezien in het wild. Wel een keer in een dierentuin, maar dat telt niet mee. Ik weet wel dat de slang giftig is, dus als ik hem ooit in het wild tegen kom, liever op een afstandje.

Uiterlijke kenmerken

De naam ‘zwarte mamba’ is afkomstig van de blauwzwarte kleur van de binnenzijde van zijn bek en dus niet van zijn uiterlijk. De kleur van zijn schubben zijn grijs tot olijfgroen en meestal heeft hij een beige tot bruin-witte buik. De zwarte mamba heeft een smalle kop met zeer grote en gladde schubben. Om vijanden af te schrikken opent de zwarte mamba zijn bek wijd waarbij de blauwzwarte binnenzijde opvallend zichtbaar wordt. De jongen zijn lichtgrijs of groenig maar zijn uit het ei al giftig (net als alle andere gifslangen). De zwarte mamba wordt niet erg dik maar wel vier meter lang hoewel veel exemplaren nog geen drie meter zijn; het is de langste gifslang in Afrika. Verder is de zwarte mamba de snelste slang ter wereld: hij kan op korte afstand een snelheid van 16 tot 20 km/u behalen. Bron :wikipedia 

 

Ze leven in zeer droge gebieden. dus je komt ze het meeste tegen in het zuidelijke deel van Afrika, met landen zoals Angola, Congo-Kinshasa en Kenia als noordelijke grens. Niet zoals woestijngedeelte, maar meer als akkers, velden, bomen zijn ze favoriet.

Zijn voedsel bestaat echt uit zoogdieren en vogels.

Lengte en giftigheid

Deze slang staat bekend om zijn extreme giftigheid waardoor een beet dodelijk kan aflopen als deze niet medisch behandeld wordt. Het gif werkt verlammend en kan de ademhaling stoppen. Er is een antiserum maar sommige mensen zijn daar allergisch voor, zodat het niet altijd gevaarloos kan worden gegeven. De zwarte mamba wordt agressief als hij in het nauw wordt gedreven en valt aan, maar is schuw en zal vluchten als de kans zich voordoet. Op korte afstand is de slang erg snel waardoor het vrijwel onmogelijk is om een beet af te weren. Vooral langere exemplaren zijn sneller en hebben een groter bereik. Met één enkele beet kan voldoende gif worden geïnjecteerd om 20 of meer volwassenen te doden, en de dood kan soms in 20 minuten al intreden, waardoor medische hulp vaak te laat komt. Een boze mamba kan herhaaldelijk bijten. bron: wikipedia

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply