ANIMALDAYFRIDAY #4 WALVISHAAI

Zwemmen met walvishaaien is één van de dingen die ik nog heel graag wil doen. En dat kan je op verschillende plekken, onder andere Mexico, Perth. Helaas worden deze dieren opgejaagd voor vlees, de vinnen worden ook gebruikt onder andere voor soep.

De normale lengte van een walvishaai is 8 meter lang, maar je hebt er ook een paar van 14 meter. Wist je ook dat de Walvishaai 300 rijen kleinen tandjes hebben, ze lijken niet echt een functie voor te hebben. Maar als je een Walvishaai gaat zien, zie je dat de walvishaai aan bovenkant donkergrijs is van kleur met grote witte tot lichtgele stippen. Ze hebben ook nog horizontale en verticale strepen, aan deze strepen kan je zien welke walvishaai voor je hebt het is een unieke kenmerk net als een vingerafdruk van een mens. ze hebben ook aan elke kant van het lichaam vijf kieuwopeningen.

Google

 

Wat ik nou het engst zou vinden, als ik nou zou zwemmen met deze dieren. Ze hebben een enorme grote bek die ze gebruiken voor eten te vangen waar ze eigenlijk helemaal niks voor hoeven te doen. Stel je voor dat je aan het zwemmen bent en je komt in zijn bek terecht. Hieronder een uitgebreide uitleg hoe ze eten vangen.

Voeding

De walvishaai voedt zich door met zijn bek open te zwemmen en na de bek weer gesloten te hebben het water te filteren met speciale structuren bij zijn kieuwen. Hierin blijven plankton, krill, kleine vissen en pijlinktvissen hangen. Het zeewater verlaat het lichaam weer door de kieuwen. De walvishaai kan per uur ongeveer 6000 liter water verwerken. Er zijn onderzoekers die beweren dat walvishaaien soms ook op een stofzuigerachtige manier eten, waarbij ze ook wel verticaal in het water hangen. Door zijn voedselbehoefte vormt hij voor bijna geen van de andere zeedieren een bedreiging. Door hun afmetingen hebben volwassen walvishaaien zelf ook weinig natuurlijke vijanden. Soms worden ze het slachtoffer van een groep orka’s. Bron: Wikipedia 

google

Als je net als ik ook heel graag een keer wil zwemmen met walvis haaien dan zie je hieronder nog meer informatie over de leefgebieden van de Walvishaaien.

Leefgebieden

Walvishaaien komen in alle wereldzeeën voor in het gebied tussen 30-40 graden noorderbreedte en 30-40 zuiderbreedte, maar in de oostelijke Atlantische Oceaan slechts tot de archipel Kaapverdië. In de Middellandse Zee vindt men ze ook niet. Sporadisch zijn de grote vissen ook in aquaria te bewonderen, zoals in Osaka Aquarium Kaiyukan. Er wordt vermoed dat ze migreren, maar daarover bestaat nog erg veel onduidelijkheid. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar ze met regelmaat komen. Een daarvan is Ningaloo Reef in West-Australië. Veel walvishaaien verblijven daar elk jaar rond maart, de tijd dat er erg veel voedsel is. Andere locaties waar ze met regelmaat verschijnen is het water voor de kust van Donsol in de Filipijnse provincie Sorsogon; de Rode Zee; bij Tofo in Mozambique; rondom de Malediven; bij Whale Island in Vietnam. Op deze en andere plekken is er veel belangstelling van toeristen voor ze. Er zijn vaak strikte regels ten aanzien van de benadering van walvishaaien. Een mannelijke walvishaai in het Georgia Aquarium in de Amerikaanse stad Atlanta. Walvishaaien worden zowel in de open oceaan als nabij de kust aangetroffen. Soms worden ze zelfs in lagunes gezien. Ze zwemmen vaak vlak onder de waterspiegel en lijken water te prefereren dat een oppervlaktetemperatuur heeft van tussen de 21 en 25 graden met daarbij een opwaartse stroom van kouder water, van zo’n 17 graden. Vergeleken met andere haaien zwemmen ze erg langzaam, niet sneller dan ongeveer 5 km per uur. Hierbij bewegen ze hun hele lichaam, niet slechts hun staart zoals veel andere haaien doen.

Walvishaaien worden zelden in groepen gezien. Bron: Wikipedia 

Google

Wie van jullie heeft al een Walvishaai van dicht bij gezien ?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Fleur augustus 12, 2017 at 11:20 am

  Ik zie graag dieren in hun natuurlijke omgeving in plaats van in de dierentuin, maar zwemmen met haaien sla ik even over 😉 Walvissen heb ik daarin tegen al wel gezien

  • Reply mytraveljourney augustus 13, 2017 at 8:07 am

   Walvishaaien zijn ongevaarlijk voor mensen, als niet voor hun mond zwemt.

 • Reply nicole augustus 12, 2017 at 2:13 pm

  Brrr, dit lijkt mij ook best eng zeg! Als zo’n vis met z’n mond zo wijd open op je af komt zwemmen!

 • Reply Elke augustus 12, 2017 at 5:22 pm

  Deze haai kende ik nog niet! Wel enorm interessant! En hierbij in de buurt zo ik ook echt niet willen zwemmen! 😉

  • Reply mytraveljourney augustus 13, 2017 at 8:10 am

   Walvishaai in ongevaarlijk voor de mensen als je niet voor ze mond zwemt. Het is meer een walvis dan een haai.

 • Reply MamaPlaneet augustus 12, 2017 at 5:32 pm

  Wat een geweldige foto’s. Vooral die laatste. Van mij je vaker en meer plaatsen, veel meer.

  • Reply mytraveljourney augustus 13, 2017 at 8:11 am

   dank je wel ga ik ook doen.

 • Reply Peter augustus 12, 2017 at 6:43 pm

  Waauw! Dat lijkt me inderdaad erg spannend om eens mee te maken!

  • Reply Lien augustus 12, 2017 at 6:45 pm

   Ow, dat was ik dus. Niet peter! 😉

  • Reply mytraveljourney augustus 13, 2017 at 8:12 am

   Dat lijkt me dus ook. Maar echt een hele mooie ervaring denk ik dan.

 • Reply Jill augustus 22, 2017 at 8:35 pm

  Zwemmen met deze magische dieren staat nog echt op mijn bucketlist. Lijkt mij zo’n mooie ervaring.

  • Reply mytraveljourney augustus 23, 2017 at 4:03 am

   Dat vindt ik nou ook. Zo grote dieren en zo waanzinnig.

  Leave a Reply