Animalday Friday #3 : luipaard

Er zijn zoveel dieren op de wereld, en allemaal hebben ze wel iets wat ze speciaal maakt.  Voor mijn maakt het niet zoveel uit wat voor dier het is, of het nou koe of giraf is. Daarom wil ik tijdens me reizen zoveel dieren tegenkomen die je normaal in Nederland niet tegenkom. Elke vrijdag zet ik één dier in het zonnetje, Vandaag is de luipaard aan de beurt. 

De luipaard is één van big five in Afrika, Dat is ook één van de rede dat ik een rondreis wilde doen in Afrika. Maar helaas ik heb de luipaard niet gespot.

pixabay

De Luipaard ook wel panter genoemd leven voornamelijk in Afrika en Azië. Komt van de grote katachtige familie, maar het is ook de meeste voorkomende katachtige.

Verspreiding en leefgebied

Een gedetailleerdere verspreidingskaart

De leefplaatsen van luipaarden verschillen heel erg, van droge woestijnen tot dichte regenwouden en van koude naaldbossen tot tropische savannes. Er is zelfs op de berg Kilimanjaro, op 5638 meter hoogte, een dode luipaard gevonden. Het dier was doodgevroren. Het belangrijkste criterium voor een goede leefomgeving is de hoeveelheid voedsel. Ook voldoende schuilplaatsen, in de vorm van hoge begroeiing, bomen of rotsen, zijn belangrijk. Luipaarden leven in Afrika (met uitzondering van de Sahara) en in het zuiden en oosten van Azië, zoals Arabië, Turkije, Iran, de voormalige Sovjet-Unie, Korea, China (o.a. Mantsjoerije), India, Sri Lanka, Maleisië, Java en Bali. De soort kwam tijdens het pleistoceenen holoceen ook voor in Zuid(oost)-Europa, mogelijk tot ongeveer het begin van de westerse jaartelling.Bron : wikipedia

pixabay

zoals ik me kan herinneren leven luipaarden niet in groepen, maar leven alleen. Ze zoeken elkaar alleen maar op als ze willen paren. De kleintje blijven anderhalf jaar tot twee jaar bij hun moeder, maar als ze eenmaal drie a vier jaar oud zijn dan zijn ze geslachtsrijp.

Zintuigen

De ogen van katachtigen werken goed overdag maar ook indien er weinig licht aanwezig is. Hierdoor kunnen ze ook ’s nachts jagen. De pupillen zijn ellipsvormig. Het reukvermogen van een luipaard is heel goed, zelfs beter dan bij de tijger. Het gehoor is heel sterk: een luipaard kan heel hoge frequenties horen tot 100 kHz, ook als ze heel zacht zijn. De snorharen van een luipaard spelen ook een belangrijke rol. Ze veranderen van stand, afhankelijk van dingen die hij doet. Als hij loopt, staan ze zijdelings uitgespreid, bij het snuffelen staan ze langs de kop naar achteren en bij het aanvallen van een prooi staan ze naar voren gericht, waardoor hij op de goede plek kan toebijten. Bron : wikipedia

Ondersoorten

Er worden meerdere ondersoorten van de luipaard onderscheiden. Enkele zijn:

De zwarte panter is geen ondersoort, maar een kleurvariëteit, die bij meerdere ondersoorten voorkomt. Bron: wikipedia

 

pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply