Animaldayfriday #1 : Afrikaanse Olifant

Er zijn zoveel dieren op de wereld, en allemaal hebben ze wel iets wat ze speciaal maakt.  Voor mijn maakt het niet zoveel uit wat voor dier het is, of het nou koe of giraf is. Daarom wil ik tijdens me reizen zoveel dieren tegenkomen die je normaal in Nederland niet tegenkom. Elke vrijdag zet ik één dier in het zonnetje, Vandaag is de Afrikaanse Olifant aan de beurt. 

 

De Afrikaanse olifant, ook wel de Loxodonta africana genoemd. Omdat er in  Azië ook olifanten voorkomen, zijn ze toch anders dan Afrikaanse. De Afrikaanse heeft grotere oren en slagtanden, ze worden zelfs ook groter dan de  Aziatische olifanten. Afrikaanse olifanten kunnen een lengte van 7,5 meter bereiken, tevens kan hij zo 4 meter hoog worden. Is ruim een meter hoger dan Aziatische olifanten. Kwa gewicht kan een olifant 7 ton wegen.

Omdat de Afrikaanse een stuk groter zijn dan de  Aziatische, moeten hun ook veel meer eten. Ze eten ongeveer 2 x zoveel meer als de  Aziatische olifanten. Dus als ze meer moeten eten zullen ze ook meer moeten drinken, ze hebben een vermogen om op een dag makkelijk tweehonderd liter weg te drinken.

Leefwijze

Afrikaanse olifanten zijn zeer sociale dieren, Samen met paar anders dames vormen zijn een groep. De grootste en oudste koe, die heeft de leiding. Als er meer dan tien dames in één groep komen, gaan ze de groep splitsen. De stieren die gaan als ze geslachtsrijp zijn de groep uit. Maar zodra de koeien in de groep bronstig worden, mag een mannetje wat normaal alleen leeft, tijdelijke in groep leven. Ze leven in groepen over de hele Sahara.

Voeding 

Afrikaanse olifanten zijn uitsluitend planteneters, het geld eigenlijk voor alle olifanten. Ze eten verschillende plantaardig materiaal, zoals verschillende soorten gras, bladeren, takjes, twijgen en vruchten. Olifanten gebruiken hun slurf om het eten te pakken, zodat ze met hun 4 tanden het eten kunnen vermalen. Zodra die tanden versleten zijn is de olifanten gedoemd om te sterven. Hij zal dan niet meer kunnen eten, en langzaam gaan verhongeren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply